Gondozás

A télálló kaktuszok a kaktuszfélék olyan képviselői, amelyek nagy biztonsággal képesek elviselni a hosszantartó fagyokat is, így kerti dísznövényként hazánkban is tarthatók. Kertemet évek óta díszítik ezek a lenyűgöző növények.


Kaktuszok eredetileg Amerika területén őshonosak. Elterjedésüket tekintve nem csak a sivatagos területeken élnek, bizonyos képviselői felhatoltak Észak-Amerika mérsékelt égövi zónájába is. Sajnos csak néhány nemzetség van a számtalan közül melyek innen származnak.
Legismertebb télálló nemzettségek: Echinocereus, Escobaria, Opuntia, Cylindropuntia, Grusonia, Pediocactus és a Sclerocactus bizonyos képviselői.

Hazánk téli hőmérsékleti viszonyai nagyon hasonlók sok amerikai államéhoz, ahol ezek a növények élnek. Sőt őshonosak sokkal hidegebb területeken is!
Teleltetés szempontjából én 3 kategóriába sorolom ezeket a növényeket.

Télálló, téltűrő, fagytűrő:

Télálló: szabadban mindenféle védelem nélkül képesek elviselni a telet.

Téltűrők
 azok melyek gond nélkül veszik a zord időjárást télen, de kisebb védelemre szükségük van, hogy biztosan átteleljenek. Főképp olyan területről származnak ezen növények, melyeken hasonlóan hideg a tél mint hazánkban, de sokkal szárazabb. Gondoskodjunk télen csapadékvédelemről! Erről bővebben olvashat a lenti gondozási útmutatóban.

Fagytűrők: Ide olyan fajták tartoznak melyek hazánkhoz képest kicsit melegebb és szárazabb területről származnak. A -15C-os hideg hajnalokat gond nélkül veszik. Télen tarthatjuk őket zárt teraszon, sufniban, garázsban, padláson vagy bármilyen fűtetlen helységben. Megfelelő lehet egy zárt fóliasátor vagy üvegház is.


Egyes fajták télállóságáról megoszlanak a vélemények más-más oldalakon ami nem véletlen. Vannak olyan fajok melyek széles területen elterjedtek. Példának vegyük az egyik legáltalánosabb kaktuszt az Echinocereus reichenbachii-t. Élőhelyét tekintve megtalálható Mexikóban és onnan közel 2000km-re Északra is, ami hatalmas távolság. Míg mexikói élőhelyén ritkán esik a hőmérséklet -12C alá, így az onnan származó E. reichenbachii nem kimondottan télálló, míg Északi fajtársaik már -30C-os téllel birkóznak meg. Ők az igazán ellenállók.

Tehát mindig nagyon fontos figyelembe venni egy adott példány származását, vagyis élőhelyét. Ez alapján lehet a három fenti kategória valamelyikébe sorolni. Gyűjteményem folyamatosan a lehető legellenállóbb fajtákkal bővítem évről-évre.

Ültetési és gondozási útmutató
A vásárolt növények újságpapírba kerülnek csomagolásra. Vigyázzunk, mert a csomagolás mögött igazán veszélyes tövisek is megbújhatnak. Mindig nagy körültekintéssel bontsuk ki őket. Lehetőleg a csomagolást a lezárt végeinél fogjuk meg, ahol össze van tűzve. Óvatosan szakítsuk fel a letűzött részt, vigyázva a csomagolásra is mivel a nevek vagy cikkszámok az újságpapír belső oldalán vannak felírva. Érdemes a növényt mindaddig a csomagoláson hagyni míg beazonosítjuk.
Ha kibontottuk a növényeket valami eszközre szükségünk lesz, mivel némelyik kaktusz (főleg az Opuntiák, Cylindropuntiák) igen szúrósak tudnak lenni. Kézzel ne fogjuk meg ezeket a kaktuszokat! Használjunk vastag kesztyűt vagy grillcsipeszt esetleg bármilyen más eszközt a megfogásukhoz.
De még mielőtt nekiesnénk az ültetésnek nagyon fontos a megfelelő hely kiválasztása!

Ültetés:

A növények szabadföldben, illetve cserépben (tálban) is nevelhetők.

Cserepes tartás esetén keverjünk magunk talajt kerti földből és sóderből vagy más törmelékes, kavicsos talajból. Bolti virágföld, trágya, komposzt, tőzeg kerülendő! Ha lehet alacsony magasságú cserepet válasszunk, ideálisak például a tálak is. A cserép aljába szórhatunk sódert vagy kavicsot a még jobb vízáteresztés végett, főleg ha csak magas falú cserepünk van. Érdemes nem túl nagy cserepet választani, hogy a talaj könnyen ki tudjon száradni. A 10cm-nél kisebb kaktuszoknak megfelelő az 5 – 7cm átmérőjű cserép.
A cserepes növények jól érzik magukat napos ablakpárkányokon, teraszokon, házfal mellett!
Ha cserepes tartás mellett döntöttünk, ősz végén a törpekaktuszokat érdemes ablakpárkányra vagy házfal mellé hordani, ahol kevesebb csapadék éri.


Szabadföldi tartásnál a következő feltételek alapján válasszuk meg a megfelelő helyet:
Nagyon fontos a megfelelő hely kiválasztása mivel ez a télállóság egyik legfontosabb feltétele! Legyen napos a terület. Az egészséges kinézethez ez elengedhetetlen.
Jó vízáteresztő képességű talaj ajánlott. Ideális hely egy sziklakert vagy a kert egy magasabb pontja. Ha nincs sziklakertünk egyszerűen készíthetünk egy kis ágyást melyet sziklával, téglával vagy deszkával körbeépíthetünk. Nagyon ajánlott sódert, murvát vagy bármilyen zúzalékot keverni a talajhoz a vízáteresztő képesség javítása végett..
Ha megfelelő a talaj vízáteresztő képessége biztosabban élik túl a hideg, csapadékos hónapokat növényeink.
Ha már van sziklakertünk, melynek nem megfelelő a talaja, megoldást jelent ha egy tál formájú, 15cm mély gödröcskét készítünk a kiválasztott helyen és visszatöltjük sóderes, vagy más törmelékes talajkeverékkel. Ebbe bátran ültethetők a növények.
Sok Opuntia, Cylindropuntia számára nem kell biztosítanunk kimagasló területet. Járda vagy kerítés mellé is ültethetjük őket. Többségük nem érzékeny a pangó vízre sem, kerti földben kiválóan nevelhető, nem kell különleges talaj számukra.


Ábrák az ültetéshez: Az ábrán látható, hogy a növényeket nem kell túl mélyre ültetni. Egyébként jól látszik a postázott növényeken mely része volt talaj felszín alatt..Ültetés után, ha szükséges a nagyobb méretű növényeket támasszuk ki néhány napig, akár egy mellészúrt faággal vagy néhány nagyobb kővel, hogy a szél ne döntse ki őket. Ez főleg a nagy Opuntiáknál ajánlott, mivel csak 2-3 cm mélységbe kerülnek be a talajba, mint ahogyan a fenti méretarányos ábrán is látszik. Amint megerősödnek (2 hét) eltávolítható a támaszték.
Öntözésükkel sem kell sokat vesződni, mert nem szükséges szabadföldben. Esetleg csak nyáron, nagy szárazság idején ha már napok óta nem esett az eső. De Szeptembertől már csak a természetre bízzuk ezt a feladatot.
Cserépben tartás esetén viszont rendszeresen öntözzük őket a növekedési időszakban, mivel talajuk sokkal gyorsabban kiszárad mint a szabadföldben tartott növényeké. A kaktuszok meghálálják ha csak annyi vizet kapnak melytől 1 nappal alatt ki tud száradni a talajuk.


Figyeljünk a vásárolt növények téli igényeire. A leírásukban szereplő téli védelem betartása az alábbiak szerint ajánlott:

– Szabadban, védelem nélkül  (télálló): Ezen növények ültetését, elhelyezését az útmutató elején levezettem. A télállónak vélt fajták jól tolerálják a hideget és a téli csapadékot, ha megfelelően gondoskodunk a vízáteresztő (törmelékes) talajról és a napos helyről.

– Szabadban, télen csapadékvédelemmel  (téltűrő): 
 Ezeket a növényeket is ültethetjük sziklakertbe, de fontos számokra a késő őszi, téli csapadék elleni védelem. Több egyszerű megoldás létezik ennek kivitelezésére, többek között egy tetőcske, esetleg átlátszó vödör, de bármi megfelel ami megvédi a csapadéktól. Ha a kertünkben van olyan házfal vagy védett terület ahová kevesebb csapadék hullik, ültessük ide ezeket a növényeket. Így nem szükséges külön védelmet kialakítanunk a tél beállta előtt.
Másik lehetőség a cserépben tartás, főleg a kezdők számára. Ősz végén könnyedén átrakjuk a növényeket egy védett eresz alá, ablakpárkányra, fedett erkélyre, bárhová ahol nagyjából szárazon át tud telelni. De a -20C és egy kis hó nem akadály nekik!

– Védett helyen  (fagytűrő)
:  Ezeket a kaktuszokat mindenképp cserébe ültessük sóderes, kavicsos földkeverékbe. Tavasztól őszig lehetnek a cserepek szabadban, akár a talajba is lesüllyeszthetjük, de tél elején vigyük őket egy fűtetlen garázsba, zárt erkélyre, sufniba, padlásra, pincébe, bárhová ahol -15C alá nem hűl a levegő és a tél folyamán nem éri őket víz. A cserép talaja is száradjon ki mire beállnak a fagyok. Akár teljes sötétségben is teleltethetjük őket!


Ősz végén ahogy elkezd hűlni az idő a növényeink teste összezsugorodik, beráncosodik némely fajta elfekszik. Ne ijedjünk meg, ez náluk természetes folyamat. Így készülnek fel a télre. Tavasszal majd szépen újra vizet vesznek fel és visszahíznak, felveszik eredeti formájukat. Ezután számíthatunk a virágzásra.

Egyéb tanácsok, hasznos tippek:

– Ültetés után a kisebb növények köré rakhatunk kőszórást, murvát vagy sódert. Így az eső nem veri fel a sarat növényeinkre. A szép színes töviseik és a növénytest tisztán marad.
Ha elég vastag kőszórást terítünk le, a gazokat is kordában tarthatjuk ezzel!
– Sokkal gyorsabb ütemben nőnek a télálló kaktuszok és dúsabban virágoznak, ha szabadföldben neveljük őket, mint cserépben. De természetesen cserépben is jól érzik magukat és virágoznak!
– Opuntia, Cylindropuntia nemzettség képviselői gyors növekedésűek. Érdemes figyelembe venni ezt a tényt ültetésnél. Lehetőleg a tövek közti távolság minimum fél méter legyen, helyet adva az új hajtásoknak.
– Az előbb említett két nemzettséget érdemes harmadik évtől metszeni, ezzel kordában tarthatjuk őket. Metszőolló segítségével két szártag közt vágjuk el. A levágott szártagokat 7 napig rakjuk félre míg sebük beszárad, majd ültessük el. 1-2 hét alatt begyökeresednek.
– T ávolítsuk el az elszáradt virágmaradványokat, terméseket a kaktuszokról. Télen előfordulhat, hogy rothadásnak indulnak az elszáradt virágok, melyek könnyen megfertőzhetik egészséges növényünket. Figyeljünk az ősszel lehulló levelekre és az elfekvő gazokra is. Távolítsuk el őket növényeinkről mert gombásodást okozhatnak.
– A fagytűrő kaktuszokat mindenképp cserépbe ültessük. A cserepeket lesüllyeszthetjük a kertben így olyan látványt nyújtanak mintha ki lennének ültetve. December elején vigyük őket védett helyre majd Márciusban mehetnek vissza régi helyükre.
– A gyomlálás sosem egyszerű feladat. Használjunk vastag kesztyűt! Hagyjunk a növények közt annyi helyet, hogy később is biztosan hozzáférjünk.
– Opuntiák gyümölcse ehető, nagyon finom lekvár készíthető belőle. Rengeteg vitamint tartalmaz! Íze a szilva és ringló keverékére hasonlít. Hihetetlenül jó méregtelenítő és zsírmegkötő hatásuk miatt nemrég robbant be a gyógyszerpiacra szártagjából készült zsírmegkötő és étvágycsökkentő kivonat.
– Magokat mi magunk is elvethetjük, erről sok leírás található az interneten.


Sikeres növénynevelést kívánok!

Biró Ferenc